Áldu - Reindeer Adventures and Products - Karasjok
IMG_20230831_130152.jpg

Ut på vidda

SKOLER OG BARNEHAGER “UT PÅ VIDDA”

 Vi er under godkjenning for å bli «Ut På vidda» tilbydere, som er lærings- og omsorgstjenester som bygger på samisk kultur, tradisjoner, duodji (samisk håndverk), historie, mennesker, dyr, natur og reindrift. Mer info om «Ut På Vidda» kan du lese om her: https://www.utpaavidda.no/

Vi har laget tilbud til hver av de 8 årstidene, hvor vi følger naturens syklus, reinen og samisk kultur og tradisjoner. Hovedmålet med tilbudene er å løfte samisk tradisjonskunnskap, styrke samisk språk og kultur og ta i bruk tradisjonell kunnskap med tilhørende ord og uttrykk som ikke er like synlig og vanlig i dag, gjennom de ulike aktivitetene under de 8 årstidene.

Målet med aktivitetene er å oppmuntre og inspirere barn og unge til å ta i bruk samisk tradisjonskunnskap, samt lære de ord og uttrykk av de ulike temaene gjennom lytting, aktiv deltakelse og sansing, samt å få en større forståelse av sin egen samiske kulturarv. Vi har reindrift som hovedaktivitet i vårt år, men under aktivitetene går vi igjennom det som naturlig hører til under hver årstid, det som skjer i reindriften, i naturen og ellers i Sápmi.

Aktivitetene er laget og tilpasset til de eldste barnehagebarna og fra 1. – 4. klasse i grunnskolen, til barn med samisk som førstespråk. Aktivitetene kan tilpasses til barn med samisk som andrespråk, eller til de som ønsker å lære mer om samisk kultur og tradisjoner. Vennligst opplys dette ved en eventuell bestilling. Se aktivitetene nedenfor. Ta kontakt for pristilbud og bestilling.


Aktiviteter / Temaer under de 8 årstidene

Giđđageassi / Vårsommer

• Guottet / Reinkalving

• Miessemearkun / Kalvemerking (NB: Kun 2 grupper per år)

Geassi / Sommer

• Čoaggit šattui / Sanke nyttevekster

Čakcageassi / Høstsommer

• Gámasuoinnit / Sennagress

Čakca / Høst

• Čakca barggut / Høstarbeid

Čakcadálvi / Høstvinter

• Márfut / Lage blodpølser

• Ostet ja neaskit gápmasiid (Golggotmánus - miessemánnui) / Forberede og tilberede bellinger (Oktober – Mai)

Dálvi / Vinter

• Juoigan ja máinnasteapmi (Golggotmánus - miessemánnui, vuossárggaid ja duorastagaid) / Joik og samisk historiefortelling (Oktober – mai, mandager og torsdager)

• Duodji (Golggotmánus – miessemánnui) / Håndarbeid (Oktober – Mai)

Giđđadálvi / Vårvinter

• Hearggástallan / Reintemming

Giđđa / Vår

• Lávustallan / Lavvostund


VÅRSOMMER / GIĐĐAGEASSI

Tema: Tur til reinkalvingsområde / Mátki guottetbáikái unna miesážii oaidnit

Velkommen til vår siida i Guorpmet og til reinkalvingsområde hvor vi har lavvo med sitteplasser opp til 12 stk. Dette er den fineste tiden i reindriften – Å se nyfødte kalver! Vi kommer til å fortelle om vår reindrift og om reinkalvingen. Barna lærer ord og benevnelser knyttet til simla, kalven og kalvingsperioden. De får også se simlene og kalvene sammen veldig nært, og er de riktig heldig – så får de se simle som kalver. (Dette fikk en barnehage og noen barn oppleve sist vår) I lavvoen snakker vi også om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Det blir mating av rein, og alle som vil får mate reinen med bøtte og spade. Vi sitter både inne i lavvoen og utenfor, for å nyte utsikten og se de søte, små kalvene. Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt saft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Det er do ute i åpen natur, og det er mulig å skifte inne i lavvoen ved behov.

Sted: Guorpmet i Karasjok

Sesong: 15. mai – 15. juni

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 4 timer


VÅRSOMMER / GIĐĐAGEASSI

Tema: Kalvemerking / Miessemearkun (NB: KUN 2 GRUPPER HVER SESONG)

Velkommen til vår siida i Savkadas og til kalvemerkingen hvor vi har lavvo med sitteplasser opp til 12 stk. Dette er en av den fineste tiden i reindriften – Å se nyfødte kalver og kalvemerking! Vi kommer å snakke om denne årstiden, kalvemerkingen, samt gå igjennom ordene til noen av merkene til våre rein. I lavvoen snakker vi også om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Barna får være med inn i kverna sammen med voksne når det er kun kalver i gjerdet, og få sette nummerskilt og hjelpe til med å bære kalvene til simlene igjen. Etterpå starter selve kalvemerkingen og da får barna være med og se når vi merker kalvene. Vi sitter både inne i lavvoen og utenfor, og barna får være med å se når vi jobber med kalvemerkingen og de som vil får delta som nevnt over. Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt saft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Det er do ute i åpen natur, og det er mulig å skifte inne i lavvoen ved behov.

Sted: Savkadas i Karasjok

Sesong/ Dato: Ca 20. – 21. juni 2024 (NB KUN PLASS FOR 2 GRUPPER HVER SESONG)

Tid: Fra kl 0900-1500

Varighet: Ca 5-6 timer


SOMMER / GEASSI

Tema: Sanking av nyttevekster og laging av saft og te / Čoaggit šattui luonddus

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har to lavvoer, en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk og en mindre tradisjonell lavvo. Denne dagen skal vi sanke nyttevekster, litt avhengig av sesong og blomstring av de ulike plantene. Vi skal lage saft og te og vi kommer å snakke om sanking av ulike nyttevekster i Sápmi og tradisjonene rundt det. Ungene får små oppgaver i å sanke noen nyttevekster og lære litt om de ulike vekstene vi har i nærområdet. I lavvoen snakker vi om denne årstiden samt om lavvobenevnelser og ord. Vi spiser varm lunsj (bidus, suovas, alt etter sesong) med tyttebær og gahkku láibi, og drikker vann og hjemmelaget blåbærsaft. På slutten av dagen smaker vi på bær-te og bjørkete som vi har laget, samt geiteramssaft (om det er sesong), og får servert kjeks, og snakker om hva vi har lært før vi avslutter dagen. Det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok

Sesong: Juli - August

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 3-4 timer


HØSTSOMMER / ČAČKAGEASSI

Tema: Skjæring, tilberedning og bearbeiding av Sennagress / Gámasuinniid čuohppat

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har to lavvoer, en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk og en mindre tradisjonell lavvo. Denne dagen skal vi skjære sennagress og lære bruken av det. Alle får prøve å skjære med redskap som brukes samt behandle de etterpå. I lavvoen snakker vi om denne årstiden, om tradisjonene rundt sennagress og ungene lærer ord og benevnelser knyttet til sennagress og redskapene som brukes. Vi gjennomgår også lavvobenevnelser og ord. Vi spiser varm lunsj og drikker vann og hjemmelaget blåbærsaft. På slutten av dagen får alle servert kjeks og saft, og vi snakker om hva vi har lært før vi avslutter dagen. Det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok. Oppmøte i Bieskkángeaidnu hos (Káre Kemi Somby, Juhán Káre) Det blir bestilt buss videre til Báhkiljohka hvor bearbeidingen av sennagresset fortsettes etter sankingen.

Sesong: 25. August – 15. September

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 3-4 timer


HØST / ČAKČA

Tema: Tur til høstsiidaen i Časkil - delta i høstarbeidet / Mátki Čorvasrohtui čakcabargguide searvat – Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår høstsiida i Časkil i Porsanger. Vi har lavvo med sitteplasser opp til 12 stk. I lavvoen snakker vi om denne årstiden, og om høstarbeidet. Vi snakker også om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Hvis reinen er i gjerdet, så får ungene være med og se utenfor kvernen, de får være med på slakting, spile reinskinn, legge skinn til bløting, lære om og delta i arbeidet om å flå skanker og salte bellinger, skylle tarmer og spile reinskinn. Aktivitetene vil variere litt fra dag til dag. Noen dager er det ikke er rein i gjerdet, eller slakterein, men da jobber vi med annet høstarbeid som nevnt. Det blir varm lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Det er utedo utenfor lavvoen og hytten, og det er også mulig å skifte inne i varm hytte ved behov.

Sted: Časkil i Porsanger

Sesong: 20. september – 10. oktober (Bestill gjerne i god tid, da det er begrenset med dager og i en kort tidsperiode aktivitetene tilbys)

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 4 timer


HØSTVINTER / ČAKČADÁLVI

Tema: Forberedning og tilberedning av bellinger / Ostet ja neaskit gápmasiid – Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har hannrein som vi temmer i løpet av vintermånedene, og hvor vi har en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk. Denne dagen skal vi lære om tradisjonene bak laging av skaller, forberede, bearbeide og tilbrede skinn til skaller bellinger. Ungene får prøve selv de ulike prosessene og bli kjent med redskapene som vi bruker. I lavvoen snakker vi om denne årstiden og om ord knyttet til dette temaet. Vi snakker også om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Det blir også mating av rein, alle som vil får være med å mate reinen. Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok

Sesong: 15. Oktober – 01. Mai

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 3 timer


HØSTVINTER / ČAKČADÁLVI

Tema: Lage blodpølser / Márfun – Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har hannrein (oktober – april) som vi temmer i løpet av vintermånedene, og hvor vi har en liten tradisjonell lavvo og en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk. Denne dagen er temaet blodpølser. Vi lager blodpølser av tarmer og reinblod, og barna får være med på å lage deigen, skjøre fettet samt fylle pølsene. I lavvoen snakker vi om denne årstiden, samt våre mattradisjoner og da spesielt om blodmat og blodpølser. Ungene får lære de ulike benevnelsene for de ulike tarmene og pølsene. Vi snakker også om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Det blir også mating av rein, alle som vil får være med å mate reinen. Det blir varm lunsj, med tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft / vann, og vi smaker selvfølgelig maten som vi har laget. Allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset. Sted: Báhkiljohka 50 Sesong: 15. Oktober – 01. November Tid: Fleksibelt Varighet: Ca 4-5 timer


VINTER / DÁLVI

Tema: Joik og samisk historiefortelling / Juoigan ja máinnasteapmi – Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har hannrein som vi temmer i løpet av vintermånedene, og hvor vi har en liten tradisjonell lavvo og en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk. Denne dagen er temaet joik og historiefortelling. Ungene får høre samiske sagn og historier, og vi joiker sammen. Ungene lærer ulike historier og joik og tradisjonene rundt temaet, og vi snakker også litt om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Det blir også mating av rein, alle som vil får være med å mate reinen. Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok

Sesong: 01. November – 01. Mai (Kun mandager og torsdager)

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 3 timer


VINTER / DÁLVI

Tema: Samisk håndverk / Duodji – Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har hannrein som vi temmer i løpet av vintermånedene, og hvor vi har en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk. Denne dagen skal vi lære om tradisjonene bak tilberedning av skinn. Ungene får se og høre om prosessene i å lage ferdig skinn til bruk i ulik håndarbeid. På høsten har vi lagt skinn i grønnsåpe vann, (som ungene får se om de deltar på høstarbeidet vårt i Caskil) og nå får de se prosessene til ferdig skinn (sisti). Barna får lære å bruke nål (áibmi) til å sy med, og får utdelt skinnbiter til å lage en liten dusk av. De får klippe skinnet etter mal, og tvinne sisti til å lage bånd til dusken. Alle får ta med seg dusken hjem som et minne fra dagen. I lavvoen snakker vi om denne årstiden og om ord knyttet til dette temaet. Vi snakker også om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Det blir også mating av rein, alle som vil får være med å mate reinen. Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok

Sesong: 15. Oktober – 01. Mai

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 4 timer


VÅRVINTER / GIĐĐADÁLVI

Tema: Reintemming og lavvostund / Hearggástallan ja lávustallan - Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har hannrein som vi temmer i løpet av vintermånedene, og hvor vi har en liten tradisjonell lavvo og en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk. Vi kommer til å fortelle om vår drift med reintemming, og om reinens bruksområder før og i dag, og og om utstyret som brukes på reinen, som seletøy og slede og ord og benevnelser til temaet. I lavvoen snakker vi om lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. Det blir også mating av rein, alle som vil får være med å mate reinen. De som vil, får også være med en voksen og leie reinene, samt se når vi setter på seletøy. Det kan også være at vi får prøvd små turer med sledekjøring om våre tamrein kommer til gjerdet på høsten. Dette får dere opplyst om før turen om det blir aktuelt. Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok

Sesong: 01. Mars – 01. April

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 3 timer


VÅR / GIĐĐA

Tema: Lavvostund / Lávustallan - Tradisjonell kunnskap

Velkommen til vår siida i Báhkiljohka hvor vi har hannrein som vi temmer i løpet av vintermånedene, og hvor vi har en liten tradisjonell lavvo og en stor lavvo med sitteplasser opp til 20 stk. I dag er temaet lavvotradisjoner og lavvobenevnelser og ord. I lavvoen snakker vi også om denne årstiden, og vi kommer til å snakke om hvordan det har vært før i tiden å vokse opp i lavvo, og hvordan bruken av lavvo har vært før, og hvordan den brukes i dag. Vi kommer til å fortelle historier knyttet til lavvoen og egne erfaringer. Ungene får delta i å innrede lavvo, som å sette kvister (duorggastit), lage kjøkken med kvister (boaššu) og bålsted (árran) med steiner samt lage gang (Bearbmehii). Ungene får i oppgave av å finne opptenningsved, tenne bål og holde liv i bålet. De får være med å lage utstyr som vi behøver i lavvoen, som spiddepinne og pinne til bålkaffe (Goaŋku). Det blir lunsj med reinkjøtt, tradisjonell samisk brød (Gáhkku láibi), tyttebærsyltetøy samt blåbærsaft / vann. (Det er mulig å komme med spesifikke ønsker) og allergier hensyntas. På slutten av dagen får alle servert kjeks og det er mulig for små pauser imellom aktivitetene. Vi har rutsjebane og husker på gårdsplassen, og et lite lekehus. Det er også toalett / skifterom tilgjengelig i hovedhuset.

Sted: Báhkiljohka 50, Karasjok

Sesong: 15. Oktober – 01. Mai

Tid: Fleksibelt

Varighet: Ca 3 timer